Smoorbeekvallei

Goed nieuws voor de natuur in Sint-Lievens-Houtem.
Het jonge maar prachtige Baleibos vormt het begin van het natuurgebied De Smoorbeekvallei die zich uitstrekt van de Balei tot in Zonnegem. Het landschap in en rond de Smoorbeekvallei bestaat uit grote en kleine bosgebieden, afgewisseld met open akkers en weilanden die vaak omsloten zijn door eeuwenoude knotwilgen of populieren. Om de natuurwaarde van al deze percelen op peil te houden of verder te laten ontwikkelen, is een specifiek en aangepast beheer essentieel. Natuurpunt Houtem sloot met de gemeente Sint-Lievens-Houtem al een beheerovereenkomst af voor een 10-tal hectare kwetsbare bos- en graslandpercelen. De aankoop van het Baleibos is een grote stap in de verdere ontwikkeling van het natuurgebied de Smoorbeekvallei.

Ook voor alle inwoners is dat goed nieuws.
Sinds de lockdown hebben heel wat inwoners van Sint-Lievens-Houtem de Smoorbeekvallei al wandelend ontdekt via de vele wandelpaden. Voorheen was het Baleibos privé-eigendom en dus ontoegankelijk. Nu stelt Natuurpunt Houtem het bosperceel open en zijn alle voetgangers welkom om te genieten van dit waardevolle gebied.

Dit uniek stuk natuur heeft nu je steun nodig.
Het deel van de aankoop dat Natuurpunt Houtem als lokale afdeling zelf moet financieren in een afbetalingsplan is ongeveer € 23 000 wat een hele uitdaging wordt voor ons als kleine natuurpuntafdeling. Daarom zoeken we natuurliefhebbers en sympathisanten die deze aankoop mee willen financieren.

Steunen kan via een overschrijving op rekening BE56 2930 2120 7588 van Natuurpunt en vermeld: ‘project 6702 ‘Smoorbeekvallei’. Voor elke gift van meer dan 40 euro krijg je een fiscaal attest, waarmee je via de belastingen bijna de helft van je gift terugkrijgt.

Met deze steun kan Natuurpunt Houtem topnatuur in Sint-Lievens-Houtem ontwikkelen en veiligstellen voor de volgende generaties.

X