Uitstap naar het Verdronken Land van Saeftinghe

Enkel voor leden van Natuurpunt Herzele, Houtem en Haaltert – inschrijven voor 5 oktober.

Het Verdronken Land van Saeftinghe is een van de grootste brakwaterwildernissen van Europa. Het is een uitgestrekt, ruig natuurgebied op de rand van land en water. Het bestaat uit slikken, schorren en geulen. Dit natuurgebied is maar liefst 3600 ha groot en ligt aan de Westerschelde, de zeearm die vanaf de Noordzee naar Antwerpen loopt. Het water is brak, dus tussen zoet en zout in.

Door de trechtervorm van die zeearm, wordt het opkomende vloedwater de hoogte in gestuwd richting Antwerpen. Bij vloed staat het water hier bijna 5 meter hoger dan bij eb.
In dit unieke gebied vinden we o.a. Zeeaster, Schijnspurrie en Echt lepelblad. Vogelliefhebbers komen hier aan hun trekken met Tureluur, Bruine en Blauwe kiekendieven en Scholeksters. En met wat geluk kan je soms een Blauwborst en Baardmannetje spotten.

Een wandeling in Het Verdronken Land van Saeftinghe is een onvergetelijke ervaring. Een deskundige gids begeleidt ons door schorren en slikken en door diepe geulen met modder.  Een stevige tocht dus door dit oerlandschap in Zeeland.

  • Deze activiteit wordt gezamenlijk georganiseerd door de Natuurpunt Herzele, Houtem en Haaltert. Verplaatsing is per bus.
  • Gezien het beperkte aantal plaatsen (max. 50) wordt deze activiteit enkel opengesteld voor leden van deze afdelingen.
  • Inschrijven voor 5 oktober.
  • Deelnamekost bedraagt 30 € (kinderen < 16 jaar 25 €). Daarin zijn begrepen de busreis + de toegang tot het natuurgebied.

Om deze wandeling mee te maken is een goede fysieke conditie vereist en zijn kniehoge laarzen als schoeisel een must. Door de moeilijkheid van de wandeling zijn kinderen beneden de 10 jaar echter niet toegelaten. Rekening houdende met het getij zal de begeleide tocht door het gebied starten om 10:45u. De tocht zelf duurt +/- 3 uur. Aansluitend wordt een korte wandeling voorzien op de dijken naar een paar vogelkijkhutten.

Deelnemers ontvangen later nog meer gedetailleerde info omtrent vertrekuur en mogelijke opstapplaatsen.

Comments are closed.

X