Daguitstap naar Virionval

– Donderdag 10 mei 2018

– Tijdstip: 7u30 – 19u30

– Plaats van afspraak: kerk Herzele, Kerkstraat, 9550 Herzele

– Gids: Patrick Rouckhout en Frederik Dierickx

– Meebrengeninfo volgt

– Kostprijs: leden: € 15 per persoon, niet-leden: € 20 p.p.

– INSCHRIJVEN vereist via: https://natuurpuntherzele.wufoo.com/forms/k18r6vhd0yyeikn/ 

– Meer info: patrick.rouckhout1@telenet.be

De “Viroin”, onvermoed natuurschoon in een verloren hoekje van België.

De fusiegemeente Viroinval is gelegen in een verloren hoekje van de provincie Namen, tussen Couvin en Givet (FR), en omvat 8 gemeentes, nl. Nismes, Dourbes, Treignes, Mazée, Olloy, Vierves, Oignies en Le Mesnil.  Deze fusiegemeente dankt haar naam aan het riviertje “Viroin”, dat in Dourbes onstaat door de samenvloeiing van l’Eau Blanche en l’Eau Noire. Meer dan 60% van de gemeentes is er bebost.

Bij natuurliefhebbers is “de Viroin” voornamelijk gekend om zijn kalkgraslanden met hun rijke flora en fauna. Ze komen voor in de smalle kalkzoom en op diverse kleinere heuvels (“tiennes” genoemd). Vanaf mei tot begin juni komen op deze kalkhellingen diverse soorten wilde orchideeën voor zoals bijv. de Grote muggenorchis, Bergnachtorchis, Keverorchis, Mannetjesorchis en Poppenorchis.

Twee jaar terug waren we er met Natuurpunt Herzele op dagexcursie en vonden we toen in totaal 12 verschillende soorten orchideeën. Een aanrader dus voor Natuurpunters om mee te gaan op deze busuitstap op donderdag 10 mei 2018 (Hemelvaartdag).

Onze gidsen voor deze uitstap zijn Patrick Rouckhout en Frederik Dierickx.

Deelname bedraagt 15€ voor NP-leden en 20€ voor niet-leden.  Wie mee wil kan best snel inschrijven want de plaatsen zijn beperkt tot 50 personen. Deelnemers ontvangen later via mail meer concrete gegevens over deze uitstap.

 

(c) Mark Slootmaekers

Comments are closed.

X