Daguitstap naar Ourdal

– Zondag 29 oktober 2017

– Tijdstip: 7u00 – 22u00

– Plaats van afspraak: kerk Herzele, Kerkstraat, 9550 Herzele

– Gids: Patrick Rouckhout

– Meebrengeninfo volgt

– Kostprijs: leden: € 12.5 per persoon, niet-leden: € 15 p.p.

– INSCHRIJVEN vereist via: https://natuurpuntherzele.wufoo.com/forms/k18r6vhd0yyeikn/ Inschrijving gesloten. Busje zit vol.

– Meer info: patrick.rouckhout1@telenet.be

Vorig jaar namen we jullie mee voor een daguitstap naar onze Oostkantons.  Dit najaar willen we U laten kennis maken met het meest zuidelijke deel van Duitstalig België, nl. het Ourdal.  En zoals U zal merken uit de namen van de dorpjes hieronder, wordt hier meer Duits gesproken dan in het noorden van de Oostkantons.

Aan de «Weisserstein», niet ver van Losheimergraben, 692 meter boven de zeespiegel, in de hoogst gelegen gemeente van België, op een steenworp van de Belgisch-Duitse grens, ontspringt de Our. Nadat die het donkere bos heeft verlaten, leidt het kronkelende beekje eerst naar Manderfeld, en daarna, na een ommetje door de Duitse Schnee-Eifel, verder naar Schönberg en Lommersweiler/Steinebrück.  Het raakt Burg-Reuland (in Steffeshousen) en zoekt via Stubach en Oberhausen zijn weg verder naar Ouren. Hier bevindt zich het “Dreiländereck”, het drielandenpunt waar België, Luxemburg en Duitsland elkaar raken. In het Groot-Hertogdom Luxemburg, in de buurt van Vianden mondt de Our uit in de Moezel, één van de belangrijkste nevenrivieren van de Rijn.

Het Ourdal is een streek ingebed tussen zacht hellende heuvels, doortrokken met idyllische, meestal naamloze beekjes en veel groen.  In dit natuurlijk decor treffen we prachtige, in vakwerk gebouwde boerderijen, oude stilstaande watermolens, vervallen burchtruïnes en vele verweerde kruisen waaraan altijd wel een sage is verbonden.  Een landschap met schilderachtige gehuchten en een rijke fauna en flora; ideaal dus voor een Natuurpunt-daguitstap.

In de voormiddag plannen we een korte wandeling van een 6-tal km over de heuvels nabij Steffeshausen. Dit is de plaats waar we grauwe klauwier en roodborsttapuit kunnen spotten en mogelijks de zeldzaam voorkomende notekraker.  In de namiddag verplaatsen we ons zuidelijker en lopen we, zigzaggend over de landsgrens tussen België en Luxemburg, langs kleine beekvalleitjes en een paar steile klimmetjes door het bos, richting Ouren.

Op deze tocht wachten ons een paar mooie vergezichten en zien we gegarandeerd geelgors en goudvink, en verder tal van paddenstoelen. Na een 9-tal km eindigen we dan onze tocht aan het “Europadenkmal” op het drielandenpunt.

Onze gidsen voor deze uitstap zijn Patrick Rouckhout, Frederik Dierickx en Paul Haustraete.  Paul kent deze streek als zijn broekzak want hij heeft daar een groot deel van zijn jeugdvakanties doorgebracht.

Deelname bedraagt 12,50€ voor NP-leden en 15€ voor niet-leden.  Wie mee wil kan best snel inschrijven want de plaatsen zijn beperkt tot 50 personen. Deelnemers ontvangen later via mail meer concrete gegevens over deze uitstap.

Comments are closed.