Archive for Activiteiten

Avondwandeling, op stap de winter in.

– Zaterdag 26 november 2022

– Tijdstip: 18u30 – 20u

– Plaats van afspraak: Verzamelen voor café De Picardijn
Cotthem 6, 9520 Sint-Lievens-Houtem

– Contactpersoon: nphoutem@gmail.com

Gidsen: Roman Eyckerman, Luc De Cang, Erwin Declercq

Inschrijven is noodzakelijk: klik hier.

De dagen worden kort, de bomen gooien hun laatste bladeren af, de winter staat voor de deur! Tijdens deze avondwandeling staan we stil bij deze bijzondere periode van het jaar. Waarom wordt het kouder en korten de dagen en hoe past de natuur zich hierop aan? Wat heeft de natuur ook op dit tijdstip nog te bieden?

 

 

Beheerdag Smoorbeekvallei

– Zaterdag 10 september 2022

– Tijdstip: 10u00 – 12u00, 13u00 – 15u30

– Plaats van afspraak: Verzamelen t.h.v. Morelgem 77, 9520 Sint-Lievens-Houtem 

– Contactpersoon: nphoutem@gmail.com

Natuurpunt Houtem zet zich in voor meer en betere natuur in de gemeente Sint-Lievens-Houtem. Ondertussen heeft de vereniging ruim 10 ha natuurgebied in beheer, deels via beheerovereenkomst met de gemeente Sint-Lievens-Houtem, deels in eigendom.

Eerder dit jaar voerden we reeds beheerwerken uit bij de graslanden en bospercelen, nu is het de beurt aan de moeraszone te Morelgem. De droge periode is het moment om de steeds dichter groeiende vegetatie in de moeraszone aan te pakken. Op die manier kunnen open plekken en licht in het moeras voor een meerwaarde zorgen.

We roepen vrijwilligers op om ons op zaterdag 10 september bij het uitvoeren van deze taken te helpen. In de voormiddag mikken we op machinaal werken met bosmaaiers en kettingzaag. In de namiddag gaan we voor het zachtere werk zoals het opruimen van takken en zwerfvuil. Kinderen zijn zeker welkom in de namiddag.

Wil je ons komen helpen dan kan je dit laten weten via deze inschrijvingstool. Kies je voor de voormiddag, laat dan weten als je eventueel een bosmaaier of kettingzaag kan meebrengen, kies je voor de namiddag dan volstaat een set werkhandschoenen en eventueel een snoei- of haagschaar. Laarzen of stevig schoeisel zijn eveneens aangewezen.

Wij kijken alvast uit naar deze beheerdag en voorzien graag een hapje en drankje voor de aanwezige vrijwilligers.

Inschrijven voormiddag: Klik hier

– Inschrijven namiddag: Klik hier

Op zoek naar sporen van nachtvlinders

– Zaterdag 13 augustus 2022

– Tijdstip: 20u00 – 22u00

– Plaats van afspraak: Bockstaele 9, 9520 Sint-Lievens-Houtem

– Contactpersoon: nphoutem@gmail.com

In de uren voor het donker wordt, speuren we naar allerlei sporen van nachtvlinders, zoals mijnen en rupsen. We gaan ook na welke soorten nachtvlinders er te vinden zijn op ‘smeer’. Dat is een mengsel van wijn en suiker dat we op de bomen smeren, een zoet lokmiddel voor sommigen.

Welke nachtvlinders hebben onze feromonenvallen bezocht? Het antwoord op deze vraag zal pas duidelijk worden naarmate het donker wordt en de eerste soorten zich op licht laten observeren.

Midzomerfeest

– Zaterdag 18 juni 2022

– Tijdstip: 19u – 22u30

– Plaats van afspraak: Baleibos – Rot nabij kruispunt Rot – Broekveld, 9520 Sint-Lievens-Houtem

– Contactpersoon: nphoutem@gmail.com

– Praktisch: Parkeren is niet mogelijk in de directe nabijheid van ons Baleibos. Kom indien mogelijk met de fiets, te voet of parkeer je op wandelafstand van ons terrein.

Natuurpunt Houtem organiseert op 18 juni een heuse midzomerhappening. Midzomer is de langste dag van het jaar. Op veel plaatsen wordt dit magisch begin van de astronomische zomer feestelijk gevierd. Wij vieren samen met leden en sympathisanten in ons eigen natuurplekje. Naast de mogelijkheid tot het nuttigen van een drankje en een hapje voorzien we de nodige animatie en wordt het wandelpad in het Baleibos officieel ingewandeld.

Programma:

19u00: verwelkoming op terrein

19u15: inwandelen wandelpad Baleibos

20u15: Mila zingt enkele liederen onder de grote eik

20u45: theatermakers Renee, Maxime en Simon uit de Kunstacademie Sint-Lievens-Houtem brengen magie, ze betoveren met een mysterieus verhaal (verkleden mag)

We hopen er samen met jou een gezellige avond van te maken.

 

 

Natuurpunt Houtem gaat vreemd: Bezoek aan eetbos Deinze

– Zaterdag 11 juni

– Tijdstip: 14u00

– Plaats van afspraak: Ingang Eetbos Deinze, Kakelstraat 26, 9800 Deinze
Mogelijkheid tot carpooling 13u15 parking Hofkouter 9520 Sint-Lievens-Houtem
Afspreken via mail nphoutem@gmail.com

– Contactpersoon: nphoutem@gmail.com

– Gids: Piet Moerman – Hilde Eylenbosch

– Prijs: 5 euro voor de rondleiding, proevertjes inbegrepen, ter plaatse te betalen

Inschrijven is noodzakelijk: klik hier

Het Eetbos Deinze verenigt natuur en landbouw om voedsel te produceren op een ecologische manier. Dit nieuwe landbouwsysteem haalt inspiratie uit een natuurlijk bos. Een bos heeft geen onkruidbestrijding of vergif nodig om zichzelf in stand te houden. De diversiteit aan planten zorgt voor een grote variatie aan insecten, dieren en schimmels. Door deze natuurlijke evenwichten worden insecticiden, onkruidverdelgers, schimmelbestrijding en bemesting overbodig. De aanplantingen volgen de logica van een natuurlijke bosrand. Er wordt veel ruimte gelaten voor natuurontwikkeling. Zo worden plagen onder controle gehouden door de aanwezigheid van hun natuurlijke vijanden aan te moedigen. Het stimuleren van het bodemleven door een gevarieerde plantenselectie houdt de vruchtbaarheid op peil. Eetbos Deinze produceert zo fruit, bessen en noten op de meest natuurlijke wijz

Wilde kruidenwandeling

– Zondag 15 mei

– Tijdstip: 14u00 – 17u00

– Plaats van afspraak: Einde Almoezenie, thv de bosrand, 9520 Sint-Lievens-Houtem

– Contactpersoon: nphoutem@gmail.com

– Gids: Yvette Saerens Herboriste / docente Fytotherapie Aalst en Ukkel

– Meebrengen: Stevig schoeisel, eventueel plantengids

Ga mee op wilde kruidenwandeling en ontdek welke kruiden, bomen, struiken en vruchten er op dat moment groeien in de natuur en misschien in je tuin . Ruik, proef en bekijk die bekende blaadjes, die je altijd wel al gezien hebt, maar waarbij je nooit op het idee kwam om ze ook daadwerkelijk te eten. Ontdek wat voor waardevolle stoffen er in deze “gewone” blaadjes zitten en hoe lekker puur ze smaken! Leer wat de kruiden kunnen doen met jou en jouw gezondheid. Eetbare wilde planten bevatten vitaminen en mineralen die je niet of nauwelijks in “supermarkteten” kunt vinden, daarnaast bevatten zij een aantal stoffen die wij nodig hebben om gezond te blijven. Als je zo door de natuur loopt zul je verbaasd staan van wat er allemaal groeit aan ‘superfood van eigen bodem’, en hoe je dat kunt

verwerken in je maaltijd. Maak die oude verzamelaar in jezelf weer wakker en geef je lichaam een super lente boost ! WILDPLUKKEN; we wandelen altijd met veel respect in de natuur. We maken geen natuur stuk en nemen geen natuur mee naar huis.

Vroege vogelwandeling

– Zondag 1 mei

– Tijdstip: Start om 5u – aansluitend mogelijkheid tot ontbijtbuffet.

– Plaats van afspraak: t.h.v. zaal ’t Kerksken, Rot 8, 9520 Sint-Lievens-Houtem

– Contactpersoon: nphoutem@gmail.com

– Gids: Roman Eykerman

– Meebrengen: Stevig schoeisel, eventueel verrekijker en vogelgids

Bij het krieken van de dag gaan we op pad in een mooi stukje natuur, in de Smoorbeekvallei. We gaan op zoek naar vogels en vogelgezang in bosgebied en open terrein. Onze gids Roman Eyckerman leert ons hoe je een vogel kunt herkennen aan zijn zang en vertelt over zijn levenswijze.

Aansluitend mogelijkheid tot ontbijtbuffet, inschrijven noodzakelijk, via link op www.natuurpunthoutem.be, , volwassenen 10 euro, kinderen tussen 5 en 12 : 7 euro Betaling door overschrijving op rekening BE16 9731 1361 0474

Inschrijven klik hier

 

Beheerdag Smoorbeekvallei

– Zaterdag 19 maart 2022

– Tijdstip: 10u00 – 12u00 en van 13u00 – 16u30

– Plaats van afspraak: t.h.v. zaal ’t Kerksken, Rot 8, 9520 Sint-Lievens-Houtem

– Contactpersoon: nphoutem@gmail.com

– Meebrengen: laarzen of stevig schoeisel en aangepaste kledij

Natuurpunt Houtem zet zich in voor meer en betere natuur in de gemeente Sint-Lievens-Houtem. Ondertussen heeft de vereniging ruim 10 ha natuurgebied in beheer, deels via beheerovereenkomst met de gemeente Sint-Lievens-Houtem, deels in eigendom.

Met het broed- en groeiseizoen in het verschiet zijn er nog een aantal beheerwerken die zich opdringen zoals opruimen van takken zodat graslanden gemaaid kunnen worden, opruimen van zwerfvuil nu de kruidlaag nog laag is, vrijmaken van wandelpaden, in toom houden van bramengroei… Kortom tijd om een beheerdag met vrijwilligers te organiseren.

We roepen vrijwilligers op om ons op zaterdag 19 maart bij het uitvoeren van deze taken te helpen. In de voormiddag mikken we op machinaal werken met bosmaaiers, kettingzaag en haagscharen. In de namiddag gaan we voor het zachtere werk zoals het opruimen van takken en zwerfvuil. Kinderen zijn zeker welkom in de namiddag.

Wil je ons komen helpen dan kan je dit laten weten via deze inschrijvingstool. Kies je voor de voormiddag, laat dan weten als je eventueel een bosmaaier, kettingzaag of haagschaar kan meebrengen, kies je voor de namiddag dan volstaat een set werkhandschoenen en eventueel een snoei- of haagschaar. Laarzen of stevig schoeisel zijn eveneens aangewezen.

Wij kijken alvast uit naar deze beheerdag en voorzien graag een hapje en drankje voor de aanwezige vrijwilligers.

https://www.natuurpunt.be/agenda/beheerdag-smoorbeekvallei-voormiddag-53453

https://www.natuurpunt.be/agenda/beheerdag-smoorbeekvallei-namiddag-53454

Voordracht: project “SOS Kievit”

– Vrijdag 11 maart 2022

– Tijdstip: 20u tot 21u30

– Plaats van afspraak: zaal ’t Kerksken, Rot 8, 9520 Sint-Lievens-Houtem

– Contactpersoon: nphoutem@gmail.com

 

Infosessie: project “SOS Kievit”

– Zaterdag 26 februari 2022

– Tijdstip: 14u00 – 16u00

– Plaats van afspraak: t.h.v. Cotthem 21, 9520 Sint-Lievens-Houtem

– Contactpersoon: nphoutem@gmail.com

– Meebrengen: laarzen of stevig schoeisel en aangepaste kledij

We hoeven niet meer uit te leggen dat de kievit en andere akkervogels het de laatste decennia bijzonder moeilijk hebben. Natuurpunt Herzele en Houtem sloegen eerder de handen in elkaar om op het grensgebied, de Oudeheerakkers, de kievit te helpen. Tijdens deze infosessie kom je, middenin het leefgebied van de kievit, te weten welke acties we ondernemen op de akkers, verneem je onze ervaringen van afgelopen jaar en vertellen we hoe ook jij een handje kan toesteken.
De kieviten zullen alvast van de partij zijn, volop op zoek naar een nestplaats. Nu jij nog!

X