Archive for nphoutem

Uitstap naar het Verdronken Land van Saeftinghe

Enkel voor leden van Natuurpunt Herzele, Houtem en Haaltert – inschrijven voor 5 oktober.

Het Verdronken Land van Saeftinghe is een van de grootste brakwaterwildernissen van Europa. Het is een uitgestrekt, ruig natuurgebied op de rand van land en water. Het bestaat uit slikken, schorren en geulen. Dit natuurgebied is maar liefst 3600 ha groot en ligt aan de Westerschelde, de zeearm die vanaf de Noordzee naar Antwerpen loopt. Het water is brak, dus tussen zoet en zout in.

Door de trechtervorm van die zeearm, wordt het opkomende vloedwater de hoogte in gestuwd richting Antwerpen. Bij vloed staat het water hier bijna 5 meter hoger dan bij eb.
In dit unieke gebied vinden we o.a. Zeeaster, Schijnspurrie en Echt lepelblad. Vogelliefhebbers komen hier aan hun trekken met Tureluur, Bruine en Blauwe kiekendieven en Scholeksters. En met wat geluk kan je soms een Blauwborst en Baardmannetje spotten.

Een wandeling in Het Verdronken Land van Saeftinghe is een onvergetelijke ervaring. Een deskundige gids begeleidt ons door schorren en slikken en door diepe geulen met modder.  Een stevige tocht dus door dit oerlandschap in Zeeland.

  • Deze activiteit wordt gezamenlijk georganiseerd door de Natuurpunt Herzele, Houtem en Haaltert. Verplaatsing is per bus.
  • Gezien het beperkte aantal plaatsen (max. 50) wordt deze activiteit enkel opengesteld voor leden van deze afdelingen.
  • Inschrijven voor 5 oktober.
  • Deelnamekost bedraagt 30 € (kinderen < 16 jaar 25 €). Daarin zijn begrepen de busreis + de toegang tot het natuurgebied.

Om deze wandeling mee te maken is een goede fysieke conditie vereist en zijn kniehoge laarzen als schoeisel een must. Door de moeilijkheid van de wandeling zijn kinderen beneden de 10 jaar echter niet toegelaten. Rekening houdende met het getij zal de begeleide tocht door het gebied starten om 10:45u. De tocht zelf duurt +/- 3 uur. Aansluitend wordt een korte wandeling voorzien op de dijken naar een paar vogelkijkhutten.

Deelnemers ontvangen later nog meer gedetailleerde info omtrent vertrekuur en mogelijke opstapplaatsen.

Wandeling ter ere van Walter De Pauw

We nodigen jullie vriendelijk uit op deze wandeling ter ere van Walter De Pauw.

Een wandelpad van 6,5km (korte lus) of 9 km (lange lus) voor het eerst ingewandeld ter ere van Walter De Pauw, reeds 15 jaar overleden, leraar lager onderwijs in Sint-Lievens-Houtem en Zottegem. Voor zijn inzet voor de natuur gedurende zijn hele levensloopbaan. Meer 30 jaar gids voor Pasar en alle andere verenigingen, meer dan 50 jaar lid van het kerkkoor St. Livinus. 18 Jaar vertegenwoordiger voor de natuur in gemeentelijke Miniraad. Op stap met kinderen voor het opruimen van zwerfvuil in de bossen en actief lid van Darcos (Dienst voor Archeologie en Oudheidkunde te Sint-Lievens-Houtem.

1. Wandeling: start om 14u00
2. Tentoonstelling: doorlopend vanaf 14u00.

Over roerend erfgoed, in het bijzonder de Cotthemvallei met zijn waardevolle plekjes.
Inschrijven voor deze activiteiten is om organisatorische redenen noodzakelijk via: Brigite Annie Pede: 053 627 140 of Marie Jeanne Pede : mjpede@skynet.be

3. Receptie met cava en koffie.
Belegde broodjes naar keuze. Mits inschrijving uiterlijk vóór 10 oktober via rekening van Natuurpunt BE16 9731 1361 0474.

Deelname aan alle activiteiten en de receptie is gratis.
Kostprijs belegde broodjes: volwassenen: €10, kinderen (-12j.): €5

Om 18u00 worden we vergast op een streepje klassieke zang gebracht door Tenor met pianobegeleiding.

Locatie: zaal St. Michaël, Kloosterstraat 2, 9520 Sint-Lievens-Houtem

Wandelaars en niet-wandelaars, kom met vrienden en maak er een gezellige namiddag van. Iedereen is welkom! Bar in parochiecentrum zaal St. Michaël is doorlopend geopend.

De werkgroep Natuurpunt – Heemkunde – Pasar.
Met steun van Viersprong Erfgoed – gemeente Sint-Lievens-Houtem – Parochiale Werken.

Vlinderwandeling 18 juli 2021

Vlinderwandeling 18 juli 2021

De Smoorbeekvallei, natuur en beheer

– 5 september 2021

– Tijdstip: 14u – 17u

– Plaats van afspraak: Parking nabij de Romein, ter hoogte van Balei 60, Sint-Lievens-Houtem.

– Gids: Erwin Declercq

Tijdens deze landschapswandeling verkennen we de Smoorbeekvallei en gaan we dieper in op de rol die Natuurpunt hier speelt.

– Inschrijven verplicht: klik hier

Vlinderwandeling

– 18 juli 2021

– Tijdstip: 14u – 17u

– Plaats van afspraak: Kerk van Vlierzele, Vlierzeledorp, Sint-Lievens-Houtem

– Gids: Daan Van Eenaeme

Vlinderkenner Daan Van Eenaeme neemt ons mee om dagvlinders te spotten tijdens een 4 km lange wandeling langs veldwegen in Vlierzele. De wandeling eindigt aan de Zomerschuur.

– De activiteit zal verlopen volgens de geldende corona-maatregelen: mondmasker dragen verplicht (+12j.) en afstandsregel van 1,5m in acht te nemen. 

– Inschrijven verplicht: klik hier

Paddenoverzetactie Bussegem: opbouw schermen

– Zaterdag 6 februari 2021

– Tijdstip en inschrijven:

10u00: Lindestraat: inschrijven

13u30: Bussegem: inschrijven

– Plaats van afspraak: Ter hoogte van Bussegem 3, 9520 Sint-Lievens-Houtem

– Contactpersoon: nphoutem@gmail.com

– Meebrengen: spade, aangepast schoeisel, mondmasker

Binnenkort zal de natuur volop uit haar winterslaap ontwaken, waaronder ook de amfibieën. Ook dit jaar staat Natuurpunt Houtem, met medewerking van het gemeentebestuur, terug paraat om de amfibieën een handje te helpen bij hun trektocht naar hun voortplantingspoel.

Hierbij dienen ze vaak verschillende wegen over te steken, waarbij we schermen plaatsen, zodat ze niet als verkeersslachtoffer eindigen.
De huidige coronamaatregelen verplichten ons om het dit jaar net iets anders aan te pakken, aangezien we slechts met 4 vrijwilligers tegelijk aan de slag kunnen. Hierdoor plaatsen we de schermen op twee tijdstippen telkens met 4 personen. Inschrijven is noodzakelijk.

Druïdenwandeling – 11 oktober 2020

Druïdenwandeling – 11 oktober 2020

Appelpluk – 13 september 2020

X