Archive for Activiteiten

Natuurpunt Houtem gaat vreemd: Aelmoeseneiebos (VOLZET)

– Zondag 15 oktober 2017

– Tijdstip: 14u00 – 17u00

– Plaats van afspraak: parking Fornalab Ugent, Geraardsbergsesteenweg 267, 9090 Melle

– Gids: Dirk Fiers

– Kostprijs: leden en kids -12j.: gratis / niet-leden: € 2 p.p.

– Inschrijven vereist via: inschrijvingen VOLZET

– Meebrengen: aangepaste kledij en stevig schoeisel

Tijdens de Week van het Bos brengen we een bezoek aan het Aelmoeseneiebos in Gontrode. Een bosgids van “’t Aelmoes” vertelt ons onder meer over de geschiedenis, aangezien het een “oud” bos betreft. Zo was een groot deel ervan reeds als bos ingekleurd op de Ferrariskaart van 1775. We krijgen tevens meer informatie over het beheer en wetenschappelijk onderzoek in het Aelmoeseneiebos. Zo komen we te weten wat wetenschappers in het bos meten, hoe ze dat doen, én waarom. Bossen vervullen een belangrijke rol als milieuregelaar, maar hoe dienen we ons deze regulerende werking voor te stellen? Hoe beïnvloeden bossen het klimaat? En hoe beïnvloedt het klimaat het bos? De meettoren en de vele meetinstrumenten in het Aelmoeseneiebos kunnen ons helpen bij het beantwoorden van die vragen.

 

Daguitstap naar Ourdal

– Zondag 29 oktober 2017

– Tijdstip: 7u00 – 22u00

– Plaats van afspraak: kerk Herzele, Kerkstraat, 9550 Herzele

– Gids: Patrick Rouckhout

– Meebrengeninfo volgt

– Kostprijs: leden: € 12.5 per persoon, niet-leden: € 15 p.p.

– INSCHRIJVEN vereist via: https://natuurpuntherzele.wufoo.com/forms/k18r6vhd0yyeikn/ Inschrijving gesloten. Busje zit vol.

– Meer info: patrick.rouckhout1@telenet.be

Vorig jaar namen we jullie mee voor een daguitstap naar onze Oostkantons.  Dit najaar willen we U laten kennis maken met het meest zuidelijke deel van Duitstalig België, nl. het Ourdal.  En zoals U zal merken uit de namen van de dorpjes hieronder, wordt hier meer Duits gesproken dan in het noorden van de Oostkantons.

Aan de «Weisserstein», niet ver van Losheimergraben, 692 meter boven de zeespiegel, in de hoogst gelegen gemeente van België, op een steenworp van de Belgisch-Duitse grens, ontspringt de Our. Nadat die het donkere bos heeft verlaten, leidt het kronkelende beekje eerst naar Manderfeld, en daarna, na een ommetje door de Duitse Schnee-Eifel, verder naar Schönberg en Lommersweiler/Steinebrück.  Het raakt Burg-Reuland (in Steffeshousen) en zoekt via Stubach en Oberhausen zijn weg verder naar Ouren. Hier bevindt zich het “Dreiländereck”, het drielandenpunt waar België, Luxemburg en Duitsland elkaar raken. In het Groot-Hertogdom Luxemburg, in de buurt van Vianden mondt de Our uit in de Moezel, één van de belangrijkste nevenrivieren van de Rijn.

Het Ourdal is een streek ingebed tussen zacht hellende heuvels, doortrokken met idyllische, meestal naamloze beekjes en veel groen.  In dit natuurlijk decor treffen we prachtige, in vakwerk gebouwde boerderijen, oude stilstaande watermolens, vervallen burchtruïnes en vele verweerde kruisen waaraan altijd wel een sage is verbonden.  Een landschap met schilderachtige gehuchten en een rijke fauna en flora; ideaal dus voor een Natuurpunt-daguitstap.

In de voormiddag plannen we een korte wandeling van een 6-tal km over de heuvels nabij Steffeshausen. Dit is de plaats waar we grauwe klauwier en roodborsttapuit kunnen spotten en mogelijks de zeldzaam voorkomende notekraker.  In de namiddag verplaatsen we ons zuidelijker en lopen we, zigzaggend over de landsgrens tussen België en Luxemburg, langs kleine beekvalleitjes en een paar steile klimmetjes door het bos, richting Ouren.

Op deze tocht wachten ons een paar mooie vergezichten en zien we gegarandeerd geelgors en goudvink, en verder tal van paddenstoelen. Na een 9-tal km eindigen we dan onze tocht aan het “Europadenkmal” op het drielandenpunt.

Onze gidsen voor deze uitstap zijn Patrick Rouckhout, Frederik Dierickx en Paul Haustraete.  Paul kent deze streek als zijn broekzak want hij heeft daar een groot deel van zijn jeugdvakanties doorgebracht.

Deelname bedraagt 12,50€ voor NP-leden en 15€ voor niet-leden.  Wie mee wil kan best snel inschrijven want de plaatsen zijn beperkt tot 50 personen. Deelnemers ontvangen later via mail meer concrete gegevens over deze uitstap.

Geo-historische wandeling

– Zondag 17 september 2017

– Tijdstip: 10u00

– Plaats van afspraak: Aalmoezenie, ter hoogte van de bosrand, 9520 Sint-Lievens-Houtem

– Gids: Erwin Declercq en Patrick Monsieur

– Kostprijs: leden en kids -12j.: gratis / niet-leden: € 2 p.p.

– Meebrengen: stevig schoeisel of laarzen

Een landschap wordt gedefinieerd als een samenhangend deel van het aardoppervlak dat ontstaan is door de samenwerking van water, lucht, gesteenten, klimaat, planten, dieren en de mens. Tijdens deze landschapswandeling gaan we dan ook niet enkel stilstaan bij fauna en flora, ook aan het reliëf, de geologie en de menselijke impact, recent en historisch, wordt aandacht besteed. Pas door het samenbrengen van al deze elementen kan men dit uitzonderlijke landschap lezen, begrijpen en ten volle appreciëren. Einde omstreeks 12u30.

Het Grote Vlinderweekend

– Zondag 6 augustus 2017

– Tijdstip: 14u00

– Plaats van afspraak: parking Hofkouter, 9520 Sint-Lievens-Houtem

– Gids: Daan Van Eenaeme

– Meebrengen: aangepast schoeisel, eventueel vlindergids

Via veldweggetjes begeven we ons naar de vlindervriendelijke tuin van Hugo en Eva.  Tijdens dit Grote Vlinderweekend tellen we samen de dagvlinders welke zich laten spotten, gaan we op zoek naar rupsen en zal gids Daan ons heel wat meer vertellen over hun levenswijze en hoe we ze kunnen herkennen. Einde omstreeks 17u00.

Plantenstudie dagactiviteit

– Zaterdag 20 mei 2017

– Tijdstip: 9u30

– Plaats van afspraak: aan het einde van de straat Aalmoezenie, 9520 Sint-Lievens-Houtem

– Gids: Karel De Waele

– Meebrengen: laarzen, loep, flora’s, lunchpakket met drank.

De ganse dag planteninventarisatie in kmhok D3.54.44, met een groot deel van het centrum, enkele veldwegen en een stukje Cotthembos, waarbij ook het gebruik van verschillende plantenboeken aan bod komt. Einde om 17u00.

Muizenwandeling

– Zaterdag 29 april 2017

– Tijdstip: 20u00 – 22u00

– Plaats van afspraak: aan de bosrand, einde Aalmoezenie, 9520 Sint-Lievens-Houtem

– Gids: Diemer Vercayie

– Meebrengen: aangepaste kledij, stevig schoeisel en zaklamp

Ontdek samen met zoogdierenexpert Diemer Vercayie welke van de Vlaamse 20 ‘muizen’-soorten we in Sint-Lievens-Houtem kunnen spotten in Cotthembos.  Aan de hand van vooraf opgestelde muizenvallen (waarmee we muizen levend vangen) ontdekken we welke soorten in welk biotoop leven. Een natuuractiviteit bij uitstek voor jong en oud.

Natuurpunt Houtem gaat vreemd: Den Dotter

– Zondag 2 april 2017

– Tijdstip: 14u00 – 17u00

– Plaats van afspraak: aan café “De Caberé” Gotegemstraat 17, 9420 Mere, Coördinaten N50.90260, E3.96421

Mogelijkheid tot carpoolen, vertrek op parking Hofkouter, 9520 Sint-Lievens-Houtem om 13u15.

– Gids: Marleen Van Impe

– Meebrengen: aangepaste kledij en stevig schoeisel

We gaan op ontdekking in Den Dotter, een natuurgebied dat zijn naam dankt aan de specifieke graslanden die er voorkomen: dottergraslanden.

De Molenbeek – Ter Erpenbeek vormt de blauwe draad door dit gebied. Natte weilanden met moerasspirearuigtes, elzenbroekbossen, oude haagkanten, knotwilgen en populieren typeren het landschap. Natuurpunt Haaltert beheert dit gebied, met als doel de diversiteit en de plantenrijkdom in stand te houden. Kom mee genieten van de ontluikende voorjaarsvegetatie.

Na de wandeling kan je  genieten van een drankje in het landelijk café De Caberé.

 

Cursus: zoogdieren

Wist je dat er in onze Vlaamse natuur ongeveer 70 wilde zoogdiersoorten rondlopen, -zwemmen of –vliegen? Net als wij hebben ze een constante lichaamstemperatuur en brengen ze levende jongen ter wereld, die ze met de grootste zorg omringen. Tijdens de zoogdierencursus “full option” combineren we theorie met de belangrijkste methoden om deze geheimzinnigen te inventariseren. We lichten dus niet alleen de soorten en hun levenswijze toe, maar we gaan ook vleermuizen beluisteren met een bat-detector, braakballen pluizen, muizen vangen met live-traps en spoorzoeken. Duik mee de nacht in en laat je onderdompelen in de wondere wereld van onze zoogdieren.

Les 1 : Vleermuizen + bat-detector

Les 2 : Knaagdieren en insecteneters

Les 3 : Braakballen en live-traps

Les 4 : Grof wild (Roofdieren en hoefdieren)

Les 5 : Gewoon ongewoon (haas, konijn, egel, eekhoorn) + Spoorzoeken

Les 6 : Excursie spoorzoeken

 

De lesmomenten gaan door op volgende data:

Data, 6 halve dagen (5 theorie, 1 excursie):

Maandag 6 november 2017 – 19u30 tot 22u30 (theorie)

Maandag 13 november 2017 – 19u30 tot 22u30 (theorie)

Maandag 20 november 2017 – 19u30 tot 22u30 (theorie)

Maandag 27 november 2017 – 19u30 tot 22u30 (theorie)

Maandag 4 december 2017 – 19u30 tot 22u30 (theorie)

–> Locatie: Zaal “’t Kerksken”, Rot 8, 9520 Letterhoutem (Sint-Lievens-Houtem) !!! OPGELET (locatiewijziging – dus NIET in muziekcentrum)

Zaterdag 9 december 2017 – 9u00 tot 12u00 (praktijk)

–> Locatie: NEC De Pastorie, Halleweg 15, 9520 Zonnegem (Sint-Lievens-Houtem)

Lesgever: Joeri Cortens (educatieve medewerker Natuurpunt CVN)

Kostprijs: leden: €45 – niet-leden: €50

Aantal deelenemers: max. 30

Inschrijven noodzakelijk: via invullen van het online inschrijvingsformulier + betaling van het deelnamebedrag op rekeningnr. van NP Houtem: BE16 9731 1361 0474 met vermelding van naam, telefoon en mailadres.

Organisatie door Natuurpunt Houtem i.s.m. NEC De Pastorie.

(c) Luc Meert

Paddenoverzetacties 2017

Wanneer de lente aan de deur klopt ontwaken de amfibieën uit hun winterslaap. Ze verlaten dan hun schuilplaats, en trekken naar de voortplantingsplaatsen (poelen, grachten, vijvers).
Een gevaarlijke onderneming, want velen komen nooit levend aan. Ze komen onder de wielen van een auto terecht of worden door de luchtverplaatsing tegen de onderzijde van een voertuig gezogen.

Natuurpunt Houtem zet in samenwerking met het gemeentebestuur van Sint-Lievens-Houtem, de Minaraad, het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen, en vele vrijwilligers opnieuw een overzetactie op in Bussegem en in Hauwerzele.

De gebruikte methode bestaat uit het plaatsen van een scherm langs de weg. Wanneer de padden dit scherm bereiken, kruipen ze erlangs op zoek naar een opening. Hierdoor tuimelen ze in de emmers die op regelmatige afstanden van elkaar in de grond zijn ingegraven. De opgevangen dieren worden vervolgens tweemaal per dag door de vrijwilligers naar de overzijde van de weg gebracht en daar losgelaten.

In 2016 werden in totaal 803 amfibieën veilig naar hun voortplantingsplaats gebracht.

Ook jij kan meehelpen!

Zowel voor het opbouwen van de schermen in Bussegem (Vlierzele) als voor de dagelijkse controle, eveneens in Hauwerzele zijn alle helpende handen meer dan welkom!

– Plaatsen schermen:

Hauwerzelezaterdag 4 februari 2017 – 9u30

Bussegemzaterdag 4 februari 2017 – 13u30

Meebrengen: spade, aangepast schoeisel en warme kledij.

Indien vragen, of je wenst mee te werken, neem contact op met Natuurpunt Houtem, en schrijf je in via nphoutem@gmail.com

IMG_6167-900px

DSC_7192

DSC_7748

Lokale Algemene Ledenvergadering + lezing “Vogeltrek – een tipje van de sluier opgelicht”

– Zaterdag 28 januari 2017

– Tijdstip: 18u30

– Plaats van afspraak: Muziekcentrum de Garage, Kerkkouterstraat 62, 9520 Bavegem (Sint-Lievens-Houtem)

Natuurpunt Houtem nodigt je graag uit op ons jaarlijks ledenfeest.

Graag stellen we onze werking aan je voor en vertellen je wat we komend jaar voor jou in petto hebben.

De avond zal er als volgt uitzien:

– Verwelkoming

– Presentatie werking

– Lezing “Vogeltrek – een tipje van de sluier opgelicht”, door ornitholoog Walter Roggeman

Vogels hebben vleugels en kunnen zo in een korte periode grote afstanden afleggen. Dat laat hen toe te broeden in gebieden waar ze tijdens de winter niet kunnen overleven.

Is wegtrekken typisch voor vogels? Hoe keken onze voorouders naar dit fenomeen? Is er een vaste lijn tussen standvogels en trekvogels? Hoe verloopt de trek van “onze” vogels? Is trekken aangeleerd of voorgeprogrammeerd?

Tijdens een korte voordracht van een uurtje wordt gepoogd een antwoord te geven op vele vragen die vogelkijkers zich stellen.

– Hapje en drankje

Ben je (nog) geen lid? Geen nood. Je bent eveneens van harte welkom bij de lezing, welke zal aanvangen omstreeks 20u00.

We hopen ook jou te mogen verwelkomen.

Tot dan.